tips på att rengöra uteplatsen

Städa uteplatsen – 8 tips på vårstädning

Det är lätt att negligera uteplatsen och trädgårdar under vinterns kalla månader, men när våren kommer så finns det några saker vi kan göra för att få liv i dessa utrymmen.

Här är några rengöringstips för att få iordning uteplatsen inför våren

Ta bort spindel väv

Att bekämpa spindelväv på uteplatsen är ett evigt pågående krig och antagligen har du hamnat efter under de senaste populära högtiderna. Så kom igång igen denna våren och gör dig av med spindelväven som har samlats på uteplatsen, dina väggar och i skrevor. Inga specialverktyg behövs – det är en superenkel uppgift som bara kräver en dammvippa och en lång käpp eller sopkvast.

Rengör fönster på insidan OCH utsidan

Detta är något som många lätt förbiser men som kan göra en enorm skillnad! Exteriören av dina fönster får ta emot ganska mycket stryk, även i soligare områden där vädret är mildare. Men du kommer bli förvånad över hur mycket smuts, skräp och vatten som lagras på dina fönster.

När det kommer till fönsterputsmedel så är det bäst att hålla det enkelt. En giftfri rengörare och en gammal tidning kan göra underverk! Om du aldrig rengjort glas med en tidning så behöver du bara lita på oss. Tidningspapper hjälper fönsterputsen torka utan några spår på fönstren – vi lovar.

Rengör takrännor från skräp

I områden där det faller lite regn så behöver hemägare sällan oroa sig för hur mycket skräp som samlas i deras takrännor. Det är ändå en bra idé att ta bort löv, pinnar och annat skräp som kan ha samlats under vintern för att undvika problem eller skador på ditt tak.

Organisera ditt garage

Att städa garaget rankar högt bland de saker som hemägare listar som de ”värsta sysslorna”. Men att inkludera ditt garage i din vårstädning betalar sig långt in på sommaren (och ger dig extra parkeringsplats).

Det första steget till att organisera ditt garage är att ta hand om det bit för bit. Dela upp ditt garage i olika segment och attackera varje segment för sig. Skapa högar med saker som du vill sälja, ge bort eller slänga. Var realistisk och ärlig mot dig själv över de saker som du verkligen behöver och de som du klarar dig fint utan!

Kolla din utomhusbelysning

Kolla över din utomhusbelysning och se efter om några lampor blinkar eller behöver bytas ut. Kolla även belysningen i gångar och gränder när du ändå håller på.

Våren är ett perfekt tillfälle att uppgradera din utomhusbelysning så att du är redo för de där varma sommarkvällarna som du kommer spendera på din uteplats!

Tvätta av dina utemöbler på uteplatsen ordentligt

Om du har utemöbler med kuddar, dynor och liknande tillbehör så är det dags att tvätta av dem ordentligt. Många utemöbler låter dig ta av klädseln så du kan slänga in den i tvätten och torktumlaren.

Ta bort dynorna och klädseln och spola sedan av möblerna. Om du har en högtryckstvätt är det absolut bäst att använda den för att verkligen bli av med allt skräp och smuts. Om du inte har det så fungerar det bra med en trädgårdsslang med ett bra munstycke. Spola av möblerna och låt dem torka, därefter är du och din uteplats helt redo för våren och sommaren!

Visa ditt staket lite kärlek

Trästaket utsätts för vädrets makter året runt och ibland behöver de lite kärlek för att återigen kunna se ut som nya. Hitta lösa, skadade eller ruttna plankor och överväg att måla över dem eller applicera medel som skyddar mot vädret. Om det har gått några år sedan du senast tog hand om ditt trästaket så rekommenderar vi att du tar dig tiden att göra det under våren.

Se över om någon utomhusfärg behöver bättras på

Att bättra på färgen på utomhusområden där färgen flagnat eller bleknar är lätt gjort och det förbättrar verkligen ditt hems och uteplatsens utseende. Gå runt ditt hus och gör en lista över de saker som hade behövt bättras på, så som staket, fönsterbleck, fönsterluckor, brevlådor, dörrar etc.

Kontakta ett rekommenderat städföretag i Södertälje om du är i behov utav hjälp med städningen.